Oldal: 1 / 1

Határozási kérdések

HozzászólásElküldve: 2010.12.04. 12:58
Szerző: nemethrizsa
Tettem ma fel néhány emlősfotót és van-egy két kérdéses.

Van egy határozatlan denevérem (tipp a közönséges vagy a hegyesorrú, és ha választanom kell akkor inkább a hegyesorrú (a füle inkább arra hasonlít), valamint a másik két denevérfajra is várok megerősítést (a hosszúfülűeknél (szürke - barna) is egy látható bélyeg van a képen a hüvelykujj, amire azt írja a határozó hogy a barnánál hosszabb (7mm) mint a szürkénél (5mm), na de et az vágja rá kép alapján aki látott már sok dencsit).

Ezenkívül még a mezei pocoknál merült fel bennem kérdés: kép alapján mégis hogyan lehet elkülöníteni a mezeit a csalitjárót, meg a közönséges földipockot?
A csalitjárót én ki tudtam zárni mert az Alföldön készült a kép (ahol a szakirodalom szerint nem él), a mezeire írják határozóbélyegként hogy szőrös a füle belűről (ezért is lett nálam mezei). De hogyan tudom kizárni a földipockot?

A többiben viszonylag biztos vagyok (habár a kószapockot korábban pézsmapocoknak tartottam, de ahogy most nézegettem feltűnt hogy túl kicsi)

Re: Határozási kérdések

HozzászólásElküldve: 2010.12.04. 14:52
Szerző: pwalter
Hello, vasárnap este vagy hétfőn utána tudok nézni majd!

Re: Határozási kérdések

HozzászólásElküldve: 2010.12.12. 11:16
Szerző: pwalter
Na, utánanéztem egy-két helyen, a szürke hosszúfülű biztos szerintem is. Az elpusztult példány legyen egyelőre Myotis sp. A hegyesorrúnak szürkébbnek kellene lennia. A rágcsálókhoz nem találtam jó könyvet...