Bryozoa - Mohaállatok: Plumatella emarginata

Minden, ami a Kárpát-medencében honos egyéb állatfajokkal kapcsolatos - Everything on the remaining groups of animals of the Carpathian Basin
Kapcsolódó galéria - Related gallery

Bryozoa - Mohaállatok: Plumatella emarginata

HozzászólásSzerző: pwalter » 2008.10.12. 14:13

A mohaállatok szivacsszerű vagy kocsonyás telepeket alkotó tapogatókoszorús állatok, Magyarországon 9 fajuk ismert, egy várható. A törzs 8000 fajából csak 50 él édesvízben. Sokáig kerestem mohaállatot, a Fauna Hungariae róluk szóló kötete szerint egy fajuk él a debreceni csónakázótóban (valamit fotóztam már ott, ami lehet egy telep), ill. Lillafüreden a Hámori-tóban, és Miskolc-Tapolcán a Hejő-patakban is. De az ősszel sehol sem találtam, viszont kiderült, hogy 'valami', amit 2007 áprilisában Pesten, a Dunában, egy kő alatt találtam, az mohaállat: szerencsére alkoholban tároltam, és most megnéztem mikroszkóppal, és az elpusztult állatok csövei közt ún. statoblastokat láttam, amelyekről meghatározható a faj is. Az állatkák főleg ősszel, de máskor is képeznek statoblastokat, ezek közül a sessoblastok lesüllyednek, a flottoblastok úsznak. Ezekből lesz az új telep.
Amit fotóztam, az a flottoblastja a Plumatella emarginata fajnak (Phylactolaemata osztály, Plumatellida rend, Plumatellidae család). Telepe az alzathoz tapad, agancsszerűen elágazik. A cystid-csövek, amikben az állatkák laknak, kitinesek, barnák. Ezek látszanak az első képen, a kő alján.
Csatolmányok
Plumatella emarginata (1).jpg
telep
Plumatella emarginata (2).JPG
flottoblast
Plumatella emarginata (3).JPG
cystid-cső
Plumatella emarginata (3).JPG (76.61 KiB) Megtekintve 5549 alkalommal.
pwalter
 
Hozzászólások: 1294
Csatlakozott: 2008.08.18. 18:28
Tartózkodási hely: Debrecen/Miskolc

Re: Bryozoa - Mohaállatok: Plumatella emarginata

HozzászólásSzerző: Xespok » 2008.10.13. 23:56

Remélem az ősszel lesz időm egy galériát kialakítani az egyéb törzseknek. Megkapod az admin jogokat, én nagyon kevés fotót készítek az egyéb állattörzsekről.
Xespok
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 787
Csatlakozott: 2008.08.12. 10:34

Re: Bryozoa - Mohaállatok: Plumatella emarginata

HozzászólásSzerző: pwalter » 2008.10.14. 12:23

Köszi! Most megyek Keszthelyre, majd szétnézek, hátha találok még érdekességeket a Balatonban (pl zsinórférget, bár erre nagyon kicsi az esély). Még majd atkás képeket akarok felrakni jövő héten, van sok Oribatida meg víziatkák is. Egyéb állattörzsekből főleg még kerekesférgek vannak, az egyiket genusra lehet h meg tudom majd határozni, mert elég nagy és jó lett a fotó; meg vannak a reménytelen Nematoda-képek, még pár planária, hidra, meg egy métely, meg sok gyűrűsféreg, puhatestű. Ja, meg van egy rovar, amit már felraktam volna, csak Miskolcon maradt a fényképező kábele: macska-szőrtetű. Ha jól láttam, tetűről még nincs kép a galériában.
Más: foglalkozzunk a honlapon az Adriánál készült képekkel, vagy inkább (még) ne? Onnan is vannak mohaállatok, szivacsok, soksertéjűek, medúzák, stb.
pwalter
 
Hozzászólások: 1294
Csatlakozott: 2008.08.18. 18:28
Tartózkodási hely: Debrecen/Miskolc


Vissza: Animalia - Other animals - Egyéb állatfajok

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron