Oldal: 1 / 1

Bryozoa - Mohaállatok: Plumatella emarginata

HozzászólásElküldve: 2008.10.12. 14:13
Szerző: pwalter
A mohaállatok szivacsszerű vagy kocsonyás telepeket alkotó tapogatókoszorús állatok, Magyarországon 9 fajuk ismert, egy várható. A törzs 8000 fajából csak 50 él édesvízben. Sokáig kerestem mohaállatot, a Fauna Hungariae róluk szóló kötete szerint egy fajuk él a debreceni csónakázótóban (valamit fotóztam már ott, ami lehet egy telep), ill. Lillafüreden a Hámori-tóban, és Miskolc-Tapolcán a Hejő-patakban is. De az ősszel sehol sem találtam, viszont kiderült, hogy 'valami', amit 2007 áprilisában Pesten, a Dunában, egy kő alatt találtam, az mohaállat: szerencsére alkoholban tároltam, és most megnéztem mikroszkóppal, és az elpusztult állatok csövei közt ún. statoblastokat láttam, amelyekről meghatározható a faj is. Az állatkák főleg ősszel, de máskor is képeznek statoblastokat, ezek közül a sessoblastok lesüllyednek, a flottoblastok úsznak. Ezekből lesz az új telep.
Amit fotóztam, az a flottoblastja a Plumatella emarginata fajnak (Phylactolaemata osztály, Plumatellida rend, Plumatellidae család). Telepe az alzathoz tapad, agancsszerűen elágazik. A cystid-csövek, amikben az állatkák laknak, kitinesek, barnák. Ezek látszanak az első képen, a kő alján.

Re: Bryozoa - Mohaállatok: Plumatella emarginata

HozzászólásElküldve: 2008.10.13. 23:56
Szerző: Xespok
Remélem az ősszel lesz időm egy galériát kialakítani az egyéb törzseknek. Megkapod az admin jogokat, én nagyon kevés fotót készítek az egyéb állattörzsekről.

Re: Bryozoa - Mohaállatok: Plumatella emarginata

HozzászólásElküldve: 2008.10.14. 12:23
Szerző: pwalter
Köszi! Most megyek Keszthelyre, majd szétnézek, hátha találok még érdekességeket a Balatonban (pl zsinórférget, bár erre nagyon kicsi az esély). Még majd atkás képeket akarok felrakni jövő héten, van sok Oribatida meg víziatkák is. Egyéb állattörzsekből főleg még kerekesférgek vannak, az egyiket genusra lehet h meg tudom majd határozni, mert elég nagy és jó lett a fotó; meg vannak a reménytelen Nematoda-képek, még pár planária, hidra, meg egy métely, meg sok gyűrűsféreg, puhatestű. Ja, meg van egy rovar, amit már felraktam volna, csak Miskolcon maradt a fényképező kábele: macska-szőrtetű. Ha jól láttam, tetűről még nincs kép a galériában.
Más: foglalkozzunk a honlapon az Adriánál készült képekkel, vagy inkább (még) ne? Onnan is vannak mohaállatok, szivacsok, soksertéjűek, medúzák, stb.