Beszámoló: Hangyák és mirmekofil ízeltlábúak: Miskolc, Avas

A nem hatátozási jellegű témák. - Topics devoted to other issues than identification.

Beszámoló: Hangyák és mirmekofil ízeltlábúak: Miskolc, Avas

HozzászólásSzerző: pwalter » 2009.04.10. 23:37

A hét elején (2009.04.27) egy rövid, de elég érdekes 'fotós-túrát' tettem Miskolcon, az avasi kilátó mellett, eléggé bolygatott területen, száraz gyepen. Egy rövid beszámolóban szeretnék bemutatni pár érdekes fajt, remélem mások is írnak majd hasonlóakat egy-egy érdekes túra után.

A környéken többféle hangyafajt találtam, és a fészkeik közelében szerencsére ráakadtam néhány valószínűleg 'hangyakedvelő', mirmekofil állatra, amik életmódjuk miatt nagyon ritkán kerülnek lencsevégre.

Először a hangyák: a viszonylag nagy feketék gyakran együtt fordultak elő a nagyon kicsi sárga fajjal, lehet, hogy van valamilyen kapcsolat köztük (szimbiózis v szociális parazitizmus?). Emellett még gyakori ez a borostyánszínű faj is. Még nem próbáltam utána nézni, milyen fajok lehetnek.
Csatolmányok
IMGP3335.JPG
ez a hangya kb 1,5 mm hosszú volt
IMGP3336.JPG
feketés faj
IMGP3338.JPG
Borostyánszínű faj
pwalter
 
Hozzászólások: 1294
Csatlakozott: 2008.08.18. 18:28
Tartózkodási hely: Debrecen/Miskolc

Re: Beszámoló: Hangyák és mirmekofil ízeltlábúak: Miskolc, Avas

HozzászólásSzerző: pwalter » 2009.04.10. 23:54

A fekete hangyák fészkében találtam meg az ezüstös pikkelyke egy rokonát, a hangyasertefarkút (Atelura formicaria). Ez az egymást édes folyadékkal etető hangyáktól lop el táplálékcseppeket. A Brehm is ír róla itt.
A borostyánsárga ill. a fekete hangyák fészkeiben is éltek Diplura ősrovarok, lehet, hogy két külön faj. Az egyik elég sárgás színű, ilyet még sosem láttam azelőtt. Semmilyen infót nem találtam ezekről. Lehet, hogy csak véletlenül voltak a fészekben (kövek alatt).
Csatolmányok
IMGP3431.JPG
Atelura formicaria
IMGP3349.JPG
Diplura a borostyánsárga-hangyák fészke mellől
IMGP3424.JPG
Diplura a fekete hangyák fészkéből
pwalter
 
Hozzászólások: 1294
Csatlakozott: 2008.08.18. 18:28
Tartózkodási hely: Debrecen/Miskolc

Re: Beszámoló: Hangyák és mirmekofil ízeltlábúak: Miskolc, Avas

HozzászólásSzerző: pwalter » 2009.04.11. 00:02

Létezik még sok hangyavendég rovar és egyéb ízeltlábú, pl. egy tücsökfaj, vak ászkafajok (Magyarországon kettő, itt van kép), collembolák (Cyphoderus sp, ilyeneket is láttam, de még nem sikerült lefotózni őket), sok bogárcsalád képviselői (pl holyvák Pselaphinae alcsaládja), lepkék, legyek, Mesostigmata és Oribatida atkák, stb... Még egyes csigák is.

Én még egy bogarat találtam, elég kicsi, kb 3 mm-es, talán ez is mirmekofil, lehet, valamilyen érdekes, ritka családból. Volt még egy lepke? hernyó is, szintén egy boly szélén, kő alatt (talán csak véletlenül volt ott ez is). Végül van egy kép a kő alatt lévő bolyról is.
Csatolmányok
IMGP3422.JPG
mirmekofil? bogár
IMGP3352.JPG
lepke? hernyó
IMGP3377.JPG
Egy boly (fekete hangyák)
pwalter
 
Hozzászólások: 1294
Csatlakozott: 2008.08.18. 18:28
Tartózkodási hely: Debrecen/Miskolc

Re: Beszámoló: Hangyák és mirmekofil ízeltlábúak: Miskolc, Avas

HozzászólásSzerző: Xespok » 2009.04.11. 19:42

Szia,

Nagyon erdekes iras. Bar lenne tobb idom, es en is beszamolhatnek hasonlokrol. Az elso sarga hangyafa szerintem a Solenopsis fugax. Ez a hires tolvajhangya, amely nagyobb tarsaitol lopkod el elelmet. A gazda is gyakori, de meg nem sikerult rajonnom, hogy az melyik faj. Talan egy Lasius. A masik sarga hangyafaj a tolvajhangyanal kicsit nagyobb Lasius flavus lehet, ez ugyancsak foldben el.

A mult hetevegen egyebkent en is pont ilyesmit fotoztam. En is talaltam diplurat, symphylakat. Sot eletemben eloszor az apro,de latvanyos Pselaphinae alcsaladot is sikerult lencsevegre kapnom.

Jo, hogy kideritetted, hogy mik ezek az apro pikkelykeszeru allatok, tavaly en is sokszor lattam oket, de nem nagyon tudtam oket jol lefotozni, mert kicsik voltak es gyorsak.

Nagyon jo a fototechnikad az apro rovaroknal, majd nekem is kellene ilyen elotetlencset csinalni forditott objektivvel, bar nem tudom, hogy tudsz eleg fenyt biztositani a fotokhoz.

Egyebkent sok bogar nem igazan tekintheto mirmekofilnek, de az atteleleskor kovek ala huzodik, igy kolokalizalodhat a hangyakkal. Az altalad fotozott bogar talan Cryptophagidae, bar nem vagyok biztos ebben.
Xespok
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 787
Csatlakozott: 2008.08.12. 10:34


Vissza: Egyebek - Others

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron