Egyéb: Fauna Europaea

A nem hatátozási jellegű témák. - Topics devoted to other issues than identification.

Egyéb: Fauna Europaea

HozzászólásSzerző: pwalter » 2009.04.14. 15:37

Hello! Most, hogy a FaunaEuropaea nem akar működni egy ideje, milyen forráshoz 'standardizáljuk' a galériába kerülő fényképeket?

A már feltöltött egyéb állatos képek között is van olyan, amit nem tudtam a FE-hoz hasonlítani, mert tengeri állatok nincsenek ezen a lapon. Ilyenkor az ITIS-t használtam, de sajnos ez elég hiányos, és a szinonímák sincsenek nagyon benne. Pl. a balkezes remeterákról, ami már a galériában van, tudom, hogy melyik faj, de csak a régi nevét, amit újabban egy moszat kapott meg, ezért a rákot csak családnéven töltöttem fel.

Egyéb honlapok:
http://zipcodezoo.com/ - itt nincsenek subfamily és subgenus nevek...
http://www.itis.gov/ - itt van subfamily és tribus is. Viszont sok gyakori faj is hiányzik. (és nem Európa-szintű egyik sem).

Egyébként a FaunaE sem volt tökéletes, pl. ha jól tudom 2007-ben frissítették utoljára, azóta az európai pókok rendszertana sokat változott, sok új genust alakítottak ki. Némely állatcsoportnál pedig csak családszintig voltak információk (pl. Histiostomatidae - bár nem hiszem hogy sokan kerestek rá ezekre :))
pwalter
 
Hozzászólások: 1294
Csatlakozott: 2008.08.18. 18:28
Tartózkodási hely: Debrecen/Miskolc

Re: Egyéb: Fauna Europaea

HozzászólásSzerző: Xespok » 2009.04.14. 18:46

Fo nekem is a fejem emiatt. A diptera.info-n targyaltuk is a dolgokat. A FE a mult, helyette jon egy ujabb rendszer, ami meg nem mukodik. Egyelore nincs otletem, pedig a standardizalas nagyon fontos lenne, mert enelkul kaoszba fullad szinte minden. Meg gondolkodom a dolgon, de nem lesz konnyu valtani.
Xespok
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 787
Csatlakozott: 2008.08.12. 10:34

Re: Egyéb: Fauna Europaea

HozzászólásSzerző: pwalter » 2009.08.24. 23:00

Mióta újra működik a FaunaE (csak visszaállították, nem egészítették ki, nem frissítették), ill. mióta elkezdtem a gerinces galéria berendezgetését, feltűnt pár komoly hiba.

Az emlősöknél a régi, parafiletikus rendszert mutatja, ami évek óta megváltozott, új rendeket hoztak létre, pl. sünalakúak, stb. A honlapon még mindig rovarevők rendje szerepel.

Valamiért semelyik gerinces csoportban nem használ alcsaládokat ill. alfajokat a FaunaE, pedig pl. a Wikipédiában elé sok alcsaládról esik szó, forrás megemlítésével. Az alfajok megnevezése pedig általános a gerinces-taxonómiában.

A pontyfélék és rokonaik valami hiba miatt az egyáltalán nem rokon heringalakúak között vannak :(

Sok faj még régi nevén szerepel, pedig már más genusba sorolják, ilyen pl. a dankasirály, pettyes gőte... Sőt, a tavi, kis tavi és kecskebéka új nembe került, ez a Pelophylax. Lsd. Amphibian species of the world 5.3.

Az egyértelmű tévedéseket ill. a forrásokkal jól alátámasztott változtatásokat figyelembe vettem a galéria berendezésénél. Az alcsaládokat, amik a FaunaE-ben nincsenek meg, (még) nem építettem be.

Egyébként a pókok genus-szintű besorolása is elavult a honlapon, emiatt a galériában is. Ez egy Platnick nevű arachnológus munkája nyomán változik, ami kb a Pókászat Bibliája; Platnick kb félévente összegyűjti a világ összes pókfajának aktuális jegyzékét, külön kiemelve a változtatásokat - ez egyébként idén 40 998 fajt jelent. Elég sok genus szokott változni még az európaiak között is, de könnyen nyomon követhetőek a változtatások.
pwalter
 
Hozzászólások: 1294
Csatlakozott: 2008.08.18. 18:28
Tartózkodási hely: Debrecen/Miskolc

Re: Egyéb: Fauna Europaea

HozzászólásSzerző: Xespok » 2009.08.25. 07:13

Szia,

A F. E. nagy előnye a stabilitás. Ez tulajdonképpen sokkal nagyobb előny, mint amilyen hátrány az, hogy filogenetikailag nem tükrözi pontosan a fajok egymáshoz képesti viszonyát. Sokkal jobb, ha egy adott faj elavult néven van jelen a galériában, mintha több különböző szinonímaként, kereshetetlenül.

A gerinceseknél lehet más rendszertant használni, de akkor meg kellene állapodni, hogy milyen jól definiált, a neten is elérhető adatbázist használunk fel.

Gábor
Xespok
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 787
Csatlakozott: 2008.08.12. 10:34

Re: Egyéb: Fauna Europaea

HozzászólásSzerző: pwalter » 2009.08.25. 16:02

Xespok írta:A F. E. nagy előnye a stabilitás. Ez tulajdonképpen sokkal nagyobb előny, mint amilyen hátrány az, hogy filogenetikailag nem tükrözi pontosan a fajok egymáshoz képesti viszonyát. Sokkal jobb, ha egy adott faj elavult néven van jelen a galériában, mintha több különböző szinonímaként, kereshetetlenül.


Igen, a gerincesek kivételével a többi csoporthoz nem is akartam hozzányúlni, de a gerinceseknél sok minden történt az utóbbi években (kétéltűek, emlősrendek). Szerintem a következőket érdemes használni: kétéltűeknél a Amphibian Species of the World 5.3, an Online Reference, ez a legteljesebb, legmegalapozottabb lista.
A többi gerincesnél ugyan az a rendszertan van az ITIS-ben, a Catalogue of life-ban, és a belőlük is táplálkozó Encyclopedia of Life-ban. A legjobb, legátfogóbb ezek közül a Catalogue of life, gyorsan és egyszerűen használható, legújabb kiadása 1,160,711 fajt tartalmaz. A rendszertan itt sincs túlbonyolítva,alosztályok, alrendek, alcsaládok nincsenek. Szóval, gerincesekhez (kiv. Amphibia) ezt használnám. A különböző madár, emlős stb. alcsaládok viszont csak a Wikipédián vannak jól összeszedve, de ott túl sok változást, hivatkozást kellene nyomon követni, szóval az alcsaládos beosztást hagyhatjuk későbbre is, egyelőre legyenek feltöltve a madarak, emlősök meg hüllők is.

Az EOL-ban vannak legalább képek meg leírások, de több hibája van, a legviccesebb, hogy a sokezernyi leírt Baktériumot szépen besorolta a rendszere a Bacteria nevű botsáskanembe...

Még a pókoknál lenne érdemes az új rendszert követni, mert Platnick munkáját a világ összes Arachnológusa használja. De ezzel persze majd csak a fotós szezon után lenne érdemes foglalkozni.
pwalter
 
Hozzászólások: 1294
Csatlakozott: 2008.08.18. 18:28
Tartózkodási hely: Debrecen/Miskolc

Re: Egyéb: Fauna Europaea

HozzászólásSzerző: pwalter » 2009.12.22. 17:14

Érdekes dolog történt. Az FEről eltűntek a rinya (Geophilomorpha) nemek és fajok! biztos, hogy eddig voltak. Sok szinonímát néztem eddig az FE alapján, innentől kezdve jó nehéz lesz eligazodni. Vagy száz fajnak volt egy-két szinonimája, tucatnyinak meg még több... Ráadásul a genus és családszintű besorolás is elég vitatott ezeknél az állatoknál.

Sőt, a százlábúak nemei és fajai is eltűntek. Pedig csak a Lithobius nemben 400 európai faj volt.

Remélem revízió miatt szedték le, és majd visszarakják ezeket az adatokat...

Most már ki is van írva, hogy 'last update 22 December 2009', meg hogy, version 2.1.
pwalter
 
Hozzászólások: 1294
Csatlakozott: 2008.08.18. 18:28
Tartózkodási hely: Debrecen/Miskolc

Re: Egyéb: Fauna Europaea

HozzászólásSzerző: pwalter » 2010.01.04. 13:28

Az új FaunaEuropaea-ba bevezették az új pók-neveket is, pl. az Achearanea tepidarorum ismét Parasteatoda tepidarorum, a Theridion blackwalli Sardinidion blackwalli lett, a Tegenaria silvestris Malthonica silvestris lett... Sajnos a változtatásokat nem foglalták össze, ezeket is csak véletlenül találtam meg.
pwalter
 
Hozzászólások: 1294
Csatlakozott: 2008.08.18. 18:28
Tartózkodási hely: Debrecen/Miskolc


Vissza: Egyebek - Others

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron