Beszámoló: Teresztenye, Aggteleki NP, 2oo9 július

A nem hatátozási jellegű témák. - Topics devoted to other issues than identification.

Beszámoló: Teresztenye, Aggteleki NP, 2oo9 július

HozzászólásSzerző: Xespok » 2009.08.08. 12:40

Egy családi jellegű program keretében töltöttünk el egy hétvégét Teresztenyén, ebben a festői szépségű magyar zsákfaluban az Aggteleki karszt szélén. A családi program viszonylag kötetlen volt, így néhány órára el tudtam szabadulni mindkét nap bogarászni, illetve mindkét este lámpáztam a környéken. Sajnos az éjszakák meglepően hűvösek voltak, a második éjszaka szinte kifagytam a területről. Emiatt a vártnál kevesebb rovar jött be a fényre. Összesen kb. 5oo felvételt készítettem. A fotózott állatok között akadt egy-két érdelesség.

Összesen három, számomra Magyarországon új családba botlottam bele. Mindhárom család már ismerős volt Japánból, ahol mindegyik sokkal gyakoribb, mint nálunk.

A lepkék közül először láttam Európában az inkább szubtrópusi-trópusi elterjedésű Lecithoceridae család tagját. Valószínűleg egy Lecithocera fajról sikerült fotót készítenem. Csak néhány fajuk van Magyarországon, de a kis méretű, fényre kevésbé reagáló, nem feltűnő fajok ritkán észlelhetők.

Lecithoceridae_Lecithocera_nigrana_cf_NH8799.jpg
Lecithoceridae_Lecithocera_nigrana_cf_NH8799.jpg (66.91 KiB) Megtekintve 1057 alkalommal.


Új család a Plataspididae, ez az elég furcsa poloska. Japánban volt egy tömeges faja, Magyarországon és Európában viszont mos találkoztam először ezzel a családdal. Általában Fabaceae növényeket szívogatnak. A Coptosoma scutellatum nevű polsokát is egy pillangósvirágún fotóztam.

Plataspidae_Coptosoma_scutellatum_NH9097.jpg
Plataspidae_Coptosoma_scutellatum_NH9097.jpg (78.97 KiB) Megtekintve 1057 alkalommal.


Végül a harmadik új család az Achilidae. Ezek a kabócák közé tartozó állatok, ugyancsak nem gyakoriak, és csak egy fajuk ismeretes Magyarországról. Ezek alapján a Cixidia parnassia nevű jószágról van szó. Japánban az egyik kedvenc családom volt.

Achilidae_NH8880.jpg
Achilidae_NH8880.jpg (99.02 KiB) Megtekintve 1057 alkalommal.


Sajnos sikerült egy érdekességet elszalasztanom. A rablólegyek közé tartozó Leptogastrinae alcsaládba tartozó legyet sikerült megtalálnom a falu közeli réten, és már be is fókuszáltam, mikor elrepült. Kicsit bosszankodtam, mert ezeket a kis méretű, karcsú legyeket iszonyú nehéz észrevenni, bár valószínűleg nem olyan nagyon ritkák.

Természetesen ezen kívüll még sok érdekességet láttam és örökítettem meg a fényképeken, amelyet majd valamikor rendszertani csoportokba szedve feltöltök.

Mindenkinek jó "bogarászást" kívánok.
Xespok
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 787
Csatlakozott: 2008.08.12. 10:34

Re: Beszámoló: Teresztenye, Aggteleki NP, 2oo9 július

HozzászólásSzerző: pwalter » 2009.08.08. 16:06

Hello, érdekes fotók nagyon! Jövő héten én is pont Aggtelekre készülök két napra :) A Coptosoma scutellatum-ot én is idén láttam először, a Bükkben és a Balaton mellett is nagy számban. A másik kettőről még nem hallottam ezelőtt. Egyszer én is láttam egy nagyon szép, karcsú Leptogasterinae-t, de az is rögtön elrepült...
Barlangban voltál? Én a Baradla-barlangban szeretném nagyon megtalálni a csak ott élő szálfarkút...
Ma egyébként én is találtam egy új poloskacsaládot, a Veliidae-t (majd beszámolóban írok róla).
pwalter
 
Hozzászólások: 1294
Csatlakozott: 2008.08.18. 18:28
Tartózkodási hely: Debrecen/Miskolc

Re: Beszámoló: Teresztenye, Aggteleki NP, 2oo9 július

HozzászólásSzerző: Torzon » 2009.08.08. 16:11

Érdekes volt.
Még egyszer megjegyzezm, hogy nagyon örülök ezeknek a beszámolóknak. Magam ugyan botanász vagyok, de a második szerelem az entomológia. :)
Torzon
 
Hozzászólások: 87
Csatlakozott: 2009.01.23. 12:02


Vissza: Egyebek - Others

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron