Tegzesek határozása

A nem hatátozási jellegű témák. - Topics devoted to other issues than identification.

Tegzesek határozása

HozzászólásSzerző: pwalter » 2009.12.23. 12:50

Hello, néhány gyakori tegzes határozásához szeretnék segítséget adni.

Két nagyon gyakori, fényre jól repülő családot szoktunk találni Gáborral síkvidéki lassú folyású patak mellett, amelyek nagon nehezen elkülöníthetőek. Eddig én sem vettem észre, hogy két családról van szó, de szerencsére van egy-egy példányom mindkettőből, amelyeket ivarszerv alapján sikerült beazonosítani, Dr. Kiss Ottó segítségével.

A két család: Ecnomidae és Hydropsychidae (szövőtegzesek). Látszólag nagyon hasonlóak, de az Ecnomus tenellus kisebb, feje és szeme nagyobb a testhez képest, és csápja vastagabb, gyűrűzött, szárnyán kevésbé szembeötlőek az erek.

Leginkább a Hydropyche bulbifera hasonlít rájuk, azok közül a szövőtegzesek közül, amikkel már találkoztam. Ez is szürke, foltosszárnyú (ráadásul a szárny kopott is lehet a tegzeseknél), de erei jobban látszanak, szárnya kicsit szögletesebb, nagyobb egy kicsit, feje aránylag kisebb, csápja vékonyabb, ált. vöröses. Mindkettőről van jó sok kép a galériában. A Hydropsyche fajról majd még töltök fel képeket, meg felrakom az ivarszerveik fotóit is.

A galériában e két családban rendet raktam, az Ecnomusok eddig a szövőtegzesek mappájában voltak. Az Ecnomidae-nek nincs magyar neve, de elneveztem őket 'szürke tegzeseknek', szerintem jól rájuk illik.
pwalter
 
Hozzászólások: 1294
Csatlakozott: 2008.08.18. 18:28
Tartózkodási hely: Debrecen/Miskolc

Vissza: Egyebek - Others

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron