A Kárpát-medencéről

A nem hatátozási jellegű témák. - Topics devoted to other issues than identification.

A Kárpát-medencéről

HozzászólásSzerző: pwalter » 2010.02.14. 19:32

Röviden - leginkább linkeket megadva - megpróbálom összefoglalni, hogy mik a Kárpát-medence határai, mely területek állatvilágát kell figyelembe venni az állatcsoportok statisztikáinál.

Maga a Kárpát-medence (bővebben itt) Kárpátok, az Alpok és a Dinári-hegység vonulatai (ill. a Balkán-félsziget) által körbevett terület, a Kárpátok vonulatainak vízválasztó vonalától az Alföld felé ereszkedő valamennyi tájegységet ide sorolják.

A Kárpátokról bővebben itt. Mivel a Kárpátok vonulatainak sok magasan fekvő része a fenti értelmezés szerint a Kárpát-medencéhez tartozik, a magashegyi állatfajok/családok is hozzátartoznak a medence állatvilágához. Ilyenek pl. a Blephariceridae fonalascsápú kétszárnyúcsalád, vagy épp a zerge.

A Balkánról bővebben itt. A Balkán állatvilága sok tekintetben eltér a Kárpát-medencéétől ill. a Kárpátokétól, sok, nálunk nem élő család, nem megtalálható itt, amiket pl. a galériákról készített statisztikákba nem vettem bele, mert bár a medencével határos területeken élnek, mégsem fordulnak elő és nem is várhatóak sem a Kárpát-medencében, sem a Kárpátok magas területein. Ilyenek pl. a Travuniidae kaszáspókcsalád, a barlangi vakgőte, stb.

Biogeográfiailag a Kárpát-medence középső része, főleg a Pannon-síkság területe Európában egyedülálló régiót alkot, ez a Pannon biogeográfiai régió. Magyarország majdnem 100%-ban ebben a régióban található. Viszont e régió kis része átnyúlik a Kárpát-medencén kívülre, Csehországba. A medence Erdélyi része Európa kontinentális biogeográfiai régiójába tartozik, a Kárpátok hegyei pedig az Alpi (magashegyi) régióba.
Európa biogeográfiai térképe az European Environmental Agency térképe alapján itt található.

A Kárpát-medencére az állatvilág többségét jelentő alapfaunán kívül, a nagyszámú színezőelem jelenléte jellemző. A faunának mintegy 60-80 %-a az ún. alapfauna. Ide általánosan elterjedt állatfajaink tartoznak, többségükben euro-turáni, európai és közép-európai faunaelemek. Egyéb, színező faunaelemek: Ponto-mediterrán, Mediterrán-kelet-ázsiai, Eremiális (sivatagi, félsivatagi), Szibériai boreális, Alpin és arktikus-alpin állatfajok. Bővebben a terület élővilágáról itt. E mellett itt található egy előadás a Kárpát-medence állatföldrajzáról.

A Kárpát-medence állatvilágáról nem sok checklist, azaz egy terület bizonyos csoportba tartozó összes állatfaját összeíró lista létezik, ezért nehéz felmérni akárcsak család-szinten is a terület teljes állatvilágát. Ennek persze sok oka van. A páncélosatkák esetén pl. létezik ilyen checklist. Magyarország elég jól áll a checklistek tekintetében, sok állatcsoportról van elérhető lista (néhány példa: pókok, kaszáspókok, legyek, páncélosatkák, ezerlábúak, százlábúak, molyok, egyenesszárnyúak). A környező országoknál változó a helyzet, sok esetben a checklistek neten is elérhetőek néhány csoportnál (pl. pókok, kaszáspókok), de pl. a volt Jugoszláv országokról nagyrészt alig van ilyesmi információ (főleg Szerbiáról). Ukrajnáról is alig vannak elérhető checklistek. A gerincesek esetén akár a magyar wikipédián is meg lehet találni egy-egy ország fajainak listáját. A hazai nemzeti parkok állatvilágáról megjelentek kétkötetes checklistek (de ezek nem az összes állatcsoporttal foglalkoznak).

Magyarországon bizonyos becslések szerint kb. 45 000 állatfaj élhet, ebből kb 10 000 bogár. Bővebben itt. Konkrétan ismert 30 000-nél is több állatfaj előfordulása Magyarország területéről (a FaunaEuropaea adatai szerint, ez azonban nem tartalmaz pl. bizonyos atkacsaládokat). Ezt a számot leginkább két állatcsoport teszi elég bizonytalanná: a nagyon változatos fonalférgek ill. atkák. Ezek számát becsülni is nehéz. Magyarország állatvilágáról a sok esetben elavult Fauna Hungariae határozó-sorozat ad áttekintést, amely félkész, csak kb 60%-át írták meg a tervezett könyveknek.

Ajánlott irodalom:

Magyarország tájainak növényzete és állatvilága. Fekete Gábor - Varga Zoltán (szerk.), Bp. : Természetesen Alapítvány, 2006.

A Kárpát-medence állatvilágának kialakulása. Forró L. (szerk). Magyar Természettudományi Múzeum, Budapest.

Élővilág enciklopédia I. - A Kárpát-medence állatai. Ujhelyi Péter (szerk.), Kossuth K. 2005.

Egyéb: Csuzdi Csaba, Mahunka Sándor: A magyar zootaxonómia rövid története.
pwalter
 
Hozzászólások: 1294
Csatlakozott: 2008.08.18. 18:28
Tartózkodási hely: Debrecen/Miskolc

Re: A Kárpát-medencéről

HozzászólásSzerző: pwalter » 2010.03.09. 22:39

A kezembe került egy nagyon színvonalas, angol nyelvű könyv Olaszország faunájáról, és néhány érdekes adatra bukkantam: Magyarország 30 000-nél több állatfajához képest Olaszországban 55 600 ismert, és mindet meg lehet tekinteni Checklist of the Italian fauna on-line oldalon. (Olaszország az egyetlen ország a világon, amelynél rendelkezésre áll ilyen checklist). De jó lenne egy ilyen Magyarország faunájára is! Egyébként Magyarország ismert állatfajainak száma még az 55 000 mellet is magasnak mondható, hiszen Olaszország faunájának kb 1/5-ét a tengeri élőlények teszik ki. Viszont az olasz állatvilág 10%-a az országra nézve endemikus! Ebben persze közrejátszik a tengeri szigetek megléte is.
pwalter
 
Hozzászólások: 1294
Csatlakozott: 2008.08.18. 18:28
Tartózkodási hely: Debrecen/Miskolc


Vissza: Egyebek - Others

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron