A fórumban postázott fotók és a galériák kapcsolata

Olvasd el, mielőtt írsz a fórumba! - Read this before you post to the forum.

A fórumban postázott fotók és a galériák kapcsolata

HozzászólásSzerző: Xespok » 2008.08.18. 23:18

A felhasználó a fórumokba csak saját maga által készített fotókat tölthet fel, a mások által készített fényképek fórumokban történő megjelenítéséhez a fotót készítő személy engedélye szükséges. Az ezzel kapcsolatos esetleges bonyodalmakért mindenkor az adott képet felhasználók felelősek, a portál fenntartója ezzel kapcsolatban felelőssé nem tehető.

A preferált fotófelbontás 600x600 pixel. Az ennél lényegesen nagyobb képek feltöltése túlzottan nagy erőforrásokat vesz igénybe. Az ennél lényegesen kisebb képek részletgazdagsága sokszor nem elégséges a faj felismeréséhez. A négyzet alakú képeknél nincs probléma az orientációval, ezért a téglalap alakú képekkel szemben ezt preferáljuk. A legnagyobb engedélyezett fotóméret 300 kB.

A képek elnevezése az alábbi sémát kövesse: Genus_species_subspecies_stage_gender_ID. Az egyes tagok a _ karakterrel legyenek elválasztva. A Genus, speceies, subspecies a faj nemzetség, faj, opcionálisan az alafaj tudományos, a fauna europaea által elfogadott nevét tartalmazzák. A stage az állat fejlődési alakjára utaljon, egg (pete), larva (lárva), pupa (báb), nypmh (nimfa) néven. A kifejlett állatot (adult, imago) nem kell külön jelölni. A gender az állat nemére utaljon, ha az meghatározható (male- hím, female - nőstény). Az ID egy olyan egyedi azonosító, amely segítségével a kép tulajdonosa egyértelműen azonosíthatja a képet (pl. ha valaki közölni akarja), illetve ez az ID különbözteti meg az azonos példányokról készült különböző fotókat is.

A felhasználók a fényképek fórumban történő megjelenítésével hozzájárulnak azoknak a galériákban történő bemutatásához. A galériák képanyagát a galériák adminisztrátorai tartják karban, az ő joguk annak eldöntése, hogy egy fotó a galériába be-, illete onnan kikerül. A fórumokban található fényképek természetesen a szerzők (fényképet készítők) tulajdonában maradnak, a képek galérián kívüli felhasználásához a szerző engedélye szükséges.

A galériákban egy faj egy fejlődési alakjáról jellemzően legfeljebb 4-1o fotót mutatunk be. Teremészetesen ivari többalakúság és változatok megléte esetén a az alakok külön-külön kerülnek bemutatásra. A felvételek a faj több egyedét, azt több látószögben ábrázolva mutatják be.

Elsősorban a szabad természetben készült fotókat várunk. Az ilyen fényképek mindenképpen előnyt élveznek az állatot mesterséges környezetben bemutató fényképekkel szemben. Preparált állattokról készült fényképeket is szívesen látunk, ha az lényeges többletet jelent a határozhatóság szempontjából.

Igyekszünk minden bemutatott fajról a lehető legmagasabb színvonalú fényképeket bemutatni. Előnyt élveznek a technikai szempontból kiváló felvételek (éles, jól megvilágított kompozíciók) a technikai szempontból kifogásolható felvételekkel szemben. Előnyt élveznek azok a felvételek, amelyek a faj jellegzetes határozóbélyegét mutatják be.

A
Xespok
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 787
Csatlakozott: 2008.08.12. 10:34

Vissza: Használati utasítás - Instructions

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron