Oldal: 1 / 1

Hemiptera galéria újdonságai

HozzászólásElküldve: 2008.11.07. 19:00
Szerző: Xespok
Az elmúlt hetet leginkább a kabócafotóim meghatározásával töltöttem. Kb. 150-200 fotót töltöttem fel, és legalább harminc fajt sikerült innen-onnan meghatározni.

Re: Hemiptera galéria újdonságai

HozzászólásElküldve: 2008.11.23. 22:01
Szerző: Xespok
Sikerült Gernot Kunzot, egy fiatal kabócaspecialistát Ausztriából megnyernem, ő átnézte a kabócafotóimat, néhány tévedést kijavított, és sok új képet is sikerült meghatároznia. Így a képek 9o%-a nem szintjén, de kb. 5o%-a fajszinten határozott.

Érdemes a weboldalát megnézni, sokat lehet belőle tanulni.

Re: Hemiptera galéria újdonságai

HozzászólásElküldve: 2008.11.25. 14:18
Szerző: pwalter
Jó sok mezeikabóca van köztük, nem is tudtam, hogy ilyan sok alcsaládjuk van! Jó képek! Néhányat felismertem, hogy már én is fotóztam, mostmár könnyű lesz őket meghatároznom. A linkelt honlapon meg hihetetlen rovarok vannak a Costa Rica-i fotók között...

Re: Hemiptera galéria újdonságai

HozzászólásElküldve: 2008.12.08. 11:51
Szerző: Xespok
Múlt hét pénteken voltam Orosz Andrásnál a Természettudományi Múzeum Állattárában, hogy kicsit tanuljam a kabócák határozását, illetve bizonyos kabócáimat a gyűjteménnyel összehasonlíthassam. Ennek eredményeképpen az eddig nem meghatározott fajok közül is sok azonossága tisztázódott. A szükséges változtatásokat a galériában is megtettem.

Re: Hemiptera galéria újdonságai

HozzászólásElküldve: 2008.12.08. 20:09
Szerző: pwalter
Hello, megpróbáltam reisztrálni a Hemiptera galériába de nem akarja tudomásul venni:) mappát sem csinált.

Re: Hemiptera galéria újdonságai

HozzászólásElküldve: 2008.12.08. 22:38
Szerző: Xespok
Szia, mindez csak akkor működik, ha az adminisztrátor, azaz én aktivállak. Ez most történt meg. (Erre az elővigyázatosságra azért van szükség, hogy robotok ne tudjanak regisztrálni.)

Re: Hemiptera galéria újdonságai

HozzászólásElküldve: 2008.12.09. 01:03
Szerző: pwalter
Sikerült több új családba tartozó rovart feltennem a galériába az így is rengeteg mellé, ezeknek jó részét nyáron a Balatonon fotóztam. Ezek: Viaszos pajzstetvek, Teknős-pajzstetvek, Kagylós-pajzstetvek, Toboztetvek, Vízi skorpiók, Vízi törpepoloskák, Csíkpoloskák, Víztaposó poloskák, Fenyérpoloskák, Énekes kabócák. Meg kerültek fel meghatározott levéltetvek, liszteskék, meg egy-két egyéb.

Re: Hemiptera galéria újdonságai

HozzászólásElküldve: 2008.12.09. 23:32
Szerző: Xespok
Ez nagyon jó anyag volt. Én a kifejezetten vizes élőhelyeket eddig nem nagyon fotóztam, így egy csomó vízipoloskába nem futottam még bele. A levél- és pajzstetvek pedig nem igazán érdekeltek, ritkán fotóztam őket, így ez a rész is nagyon hiányos része volt a galériának.

Re: Hemiptera galéria újdonságai

HozzászólásElküldve: 2008.12.15. 23:02
Szerző: Xespok
Az elmúlt hetekben rengeteg Lygaeidae fotót határoztam meg, melyeket Hannes Guenther megerősített, illetve kijavított. Ezen kívül számos esetben általam meghatározni nem tudott Lygaeide poloskákat is meghatározott. Így rengeteg új fajt határoztunk meg, és mintegy 7o új fotót is feltöltöttem.

Re: Hemiptera galéria újdonságai

HozzászólásElküldve: 2008.12.19. 01:33
Szerző: pwalter
Tettem fel pár (19) fotót, vízi poloskákról, pajzstetvekről, kabócáról és az óriás fűzfa-levéltetűről (5-6 mm hosszú). Érdekes a Micronecta búvárpoloska, párat fogtam és akváriumban tartottam, és ezek a 4 mm hosszú állatkák a víz felszínén ciripeltek, jó hangosan.

Re: Hemiptera galéria újdonságai

HozzászólásElküldve: 2008.12.20. 12:06
Szerző: Xespok
Egyeztesd a fajokat a Fauna Europaea-val, rengeteg subgenus nev hianyzott. (Ez sok esetben problema, valahonnan meghatarozol valamit, es olyan neven irod le, amely teljesen visszakovethetetlen.)

Re: Hemiptera galéria újdonságai

HozzászólásElküldve: 2008.12.20. 17:55
Szerző: pwalter
Xespok írta:Egyeztesd a fajokat a Fauna Europaea-val, rengeteg subgenus nev hianyzott. (Ez sok esetben problema, valahonnan meghatarozol valamit, es olyan neven irod le, amely teljesen visszakovethetetlen.)


Megnéztem, mikről hiányzott a subgenus, ha jól láttam a vízi poloskákról, azért nem írtam, mert nem néztem meg, hogy van-e több lehetséges subgenus, ezek szerint pl. a Notonecta-ban nincs, meg azt hittem, több Ilyocoris faj van, de most már látom h csak egy (2 alfajjal).

Melyik nevek visszakövethetetlenek? Ha jól emlékszem én a Chrysopa septempunctata-t nem találtam pl. a Fauna Eurpoaea-ban, de mostmár megvan: a C. pallens szinonimája, javítottam. A Fauna Hungariae-ből határoztam. A másik ilyen volt a Monarthropalpus buxi, azt se találtam a Fauna E-ben (itt a 'buxi' se dobott ki egy gubacsszúnyog fajt sem), de a google sok helyen.

Re: Hemiptera galéria újdonságai

HozzászólásElküldve: 2009.03.25. 20:47
Szerző: Xespok
Az elmúlt két hónapban Hannes Günther (GER) átnézte a mezei poloska fotóimat, rengeteg hibát kijavított, és sok új fajt meghatározott. Ma a hibákat kijavítottam, valamit feltöltöttem több mint 1oo határozott képet. Már csak kb. kéttucat kép vár határozásra. Kb. 15-2o új nemzetség van.

Re: Hemiptera galéria újdonságai

HozzászólásElküldve: 2009.04.14. 20:37
Szerző: Xespok
Ismét felkerült kb. 5o mezeipoloska-fotó. Új nemzetségek a Campyloneura, Grypocoris, Leptopterna, Phoenicocoris, Pilophorus és a Tuponia. Egész szépen összegyűltek így a végére a nemzetségek. A határozásért köszsönet Hannes Günthernek.

Re: Hemiptera galéria újdonságai

HozzászólásElküldve: 2009.06.06. 09:36
Szerző: Xespok
Kb. 100-150 Magyarországon, Horvátországban, Görögországban és Spanyolországban készült poloskafotóval gyarapodott az album. Új családok az Alydidae és Acanthosomatidae. Új alcsaládok a Berytinae, Gampsocorinae (Berytidae) és a Reduviinae (Reduviidae). Nagyon sok családalbumban vannak új nemzetségekről fotók.

Re: Hemiptera galéria újdonságai

HozzászólásElküldve: 2009.08.01. 07:51
Szerző: Xespok
Ernst Heiss (AUS) meghatározta a kéregpoloskafotóimat (Hemiptera Aradidae). Összesen három fajt sikerült lefényképeznem, két alcsaládba Aneurinae és Aradinae tartozó fajokról van szó.

Re: Hemiptera galéria újdonságai

HozzászólásElküldve: 2009.08.26. 19:46
Szerző: pwalter
Ma feltöltöttem ide is 24 fotót, van új család, a Gábor által az aggteleki beszámolóban már bemutatott Plataspididae poloskák, új alcsalád a Veliinae (Veliidae - vízenjárópoloskák), Ranatrinae (botpoloskák a Nepidae-ben) és az Asopinae (Pentatomidae). A tavaly fotózott apró vízipoloskákról sikerült idén jobb képeket készíteni, ezek is felkerültek (Microvelia törpe vízenjárópoloska, Plea törpe vízipoloska). Van recés- és pajzsoskabóca nimfa is, előbbi nagyon furán néz ki, vak, és egy hangyabolyban találtam.

A fotók egyelőre a felhasználói mappában együtt láthatóak.

Re: Hemiptera galéria újdonságai

HozzászólásElküldve: 2010.01.10. 22:55
Szerző: Xespok
Az elmúlt hetekben elsősorban ezen a galérián dolgoztam.

Meghatároztam a mezeipoloska (Miridae) fotóimat, már amit és amennyire tudtam, majd átnézésre és határozásra továbbküldtem Hannes Günthernek Németországba. A mintegy 17o mezeipololskafotóból végül a fölösleg kiválogatása után kb. 12o maradt.

A fotók a felhaszálói albumombanvannak, idővel majd a megfelelő albumokba rendezem. Sok új nemzetség is van az új fajok mellett: Apolygus, Charagochilus, Dichrooscytus, Macrolophus, Megaloceroea, Mermitelocerus, Platycranus és a Teratocoris.

Még korábban feltöltöttem kb. 45o Cicadellidae kabócafotót, majd a hétvégén még kb. 15o-et. Ez az egyik csoport, amelyik különösen érdekel, és sok irodalmat is beszereztem a határozásukhoz. Hetek óta határozgatom őket, és a legnagyobb alcsaládjukban a Deltocephalinae alcsaládban már nagyjából rendet tettem, sok régebbi határozatlan fotót is helyre raktam, illetve sok rosszabb minőségű fotót töröltem.

A fotók zömét már a megfelelő albumokbarendeztem. A Deltocephalinae alcsaládon belül új nemzetségek: Allygus, Arocephalus, Arthaldeus, Balclutha (itt van A F. E. adatai alapján Mo-ra nézve új faj is), Calamotettix, Erotettix, Handianus, Metalimnus, Mocuellus, Mocydiopsis, Parapotes, Selenocephalus és Speudotettix.

Re: Hemiptera galéria újdonságai

HozzászólásElküldve: 2010.04.12. 06:38
Szerző: Xespok
A hétvégén feltöltöttem a felhasználógalériába a tavaly készített Hemiptera fotók nagy részét, kb. 6oo fotót. Szinte minden családhoz kerülnek fel új fotók. A fajok egy részét saját magam hatéroztam, a poloskafotók egy részének határozásában Hannes Günthertől kaptam segítséget. Új családok az Achilidae és a Flatidae (Auchenorrhyncha) és az Ortheziidae (Sternorrhyncha).

Re: Hemiptera galéria újdonságai

HozzászólásElküldve: 2010.04.12. 15:10
Szerző: pwalter
Xespok írta:A hétvégén feltöltöttem a felhasználógalériába a tavaly készített Hemiptera fotók nagy részét, kb. 6oo fotót. Szinte minden családhoz kerülnek fel új fotók. A fajok egy részét saját magam hatéroztam, a poloskafotók egy részének határozásában Hannes Günthertől kaptam segítséget. Új családok az Achilidae és a Flatidae (Auchenorrhyncha) és az Ortheziidae (Sternorrhyncha).


Nagyon érdekes képek, az Orthezia nagyon tetszik, még sosem találtam. A Heteroptera mappában az Ilyocoris szerintem a búvárpoloskák közé tartozó Micronecta. Ezek szoktak tópartokon a víz legszélén rajokban úszni, és közben néha halkan ciripelnek is.