Oldal: 1 / 1

Synanthedon cf. melliniformis

HozzászólásElküldve: 2014.01.18. 23:17
Szerző: piros
Elég sok szitkárt fényképeztem az elmúlt években, és meglehetősen zavar, hogy nemigen tudom, mifélék. Remélem, h néhányukkal sikerül a segítségetekkel zöldágra vergődni. Ezt a példányt pl. június végén, az újszegedi vasútállomás mellett találtam. A tőlem tellhető alapossággal utánanézve leginkább a Synanthedon melliniformis (déli szitkár) nőstényéhez találtam hasonlónak. (Ez nem épp egy gyakori faj nálunk, úgy látom ;) ) Tudna valaki segíteni ennek a fajnak az azonosításában? (Sajnos, ezen kívül csak egy oldalról készült életlen képem van róla, ha az segíthet az azonisításban, azt is felrakhatom.)
Előre is kösz bármilyen segítséget!
Henrik

Re: Synanthedon?

HozzászólásElküldve: 2014.01.20. 23:11
Szerző: Xespok
Szerintem is S. cf melliformis, de már annyiszor tévedtem ennek a családnak a határozásánál, hogy biztosat nem mondanék.

Re: Synanthedon?

HozzászólásElküldve: 2014.01.22. 15:16
Szerző: piros
Köszönöm, Gábor! Én általában keveset ismerek a lepkék közül, de van egynéhány kisebb csoport, ami kifejezettemn érdekes számomra. Ezek közé tartoznának az üvegszárnyúak is, ha nem lennének nagyon nehezen határozhatóak, különösen fénykép alapján (gyűjteni ezeket több okból sem tudom :( ) Nagyon hiányzik egy jól illusztrált határozó. Mellesleg meg vagyok győződve arról, h ez a csoport is tűrhető biztonsággal lenne határozható (néhány különösen nehéz esettől eltekintve), ha a jó képi illusztrációkat kisérné egy, a lényeges elkülönítő bélyegeket mind felsoroló szöveg! A személyes tapasztalatom jónéhány kisebb rovarcsoporttal kapcsolatban az, h ilyen, nem kizárólag dihotomikus kulcson alapuló, "felismerős" határozókra nagy szükség lenne, és főleg lesz a jövőben...
Kösz mégegyszer a segítséget!
Még néhány képem lenne üvegszárnyúakról, azokat is feltenném :)