Plecoptera - Álkérészek > Leuctridae > Leuctra dalmoni/prima

Minden, ami a Kárpát-medencében honos ízeltlábúakkal kapcsolatos (kivéve Coleoptera, Diptera, Hemiptera, Hymenoptera és Lepidoptera) - Everything on the arthropods (except Coleoptera, Diptera, Hemiptera, Hymenoptera and Lepidoptera) of the Carpathian Basin
Kapcsolódó galéria - Related gallery

Plecoptera - Álkérészek > Leuctridae > Leuctra dalmoni/prima

HozzászólásSzerző: pwalter » 2009.03.05. 16:10

A hétvégén a Bükkben, Lillafüred és Ómassa között csináltunk egy fotós túrát Somával, és a Garadna patak mellett rengeteg álkérész rajzott már, 2-3 faj. Voltak köztük keresztesszárnyú (Nemouridae) és hengeresszárnyú álkérészek (Leuctridae). Még a határozásukkal nem vagyok kész, ha meglesznek, feltöltöm a képeket. Az egyik álkérész, egy Leuctra hím azonban rögtön feltűnt, hogy nincs benne a 2002-ben írt Álkérészek kishatározójában, így elküldtem Murányi Dávidnak, aki a könyvet írta. Úgy tűnik, egy általa 2007-ben leírt fajról van szó, ez a Leuctra dalmoni Vinçon & Murányi. A hétvégén majd készítek róla több fotót, hogy biztosat lehessen mondani róla.
Csatolmányok
Leuctra_sp_A1868_PC9414.JPG
Leuctra_sp_A1868a.jpg
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára pwalter 2009.03.12. 00:21-kor.
pwalter
 
Hozzászólások: 1294
Csatlakozott: 2008.08.18. 18:28
Tartózkodási hely: Debrecen/Miskolc

Re: Plecoptera - Álkérészek > Leuctridae > Leuctra dalmoni/prima

HozzászólásSzerző: pwalter » 2009.03.12. 00:00

Még pár fotót készítettem róla, ezek alapján viszont L. prima-nak határozható, szóval nem az újonnan leírt faj. Feltöltöttem a galériába a képeket. Nagyon nehéz csoport az álkérészek, Murányi Dávid ebből a témából írta a doktoriját. Sok fajnak nem elég pontos a leírása, sok esetben nem ismert a lárva ill. a nőstény, stb. Sőt: a Perla genusz mai ismereteink szerint csak pete alapján határozható biztosan (!).
pwalter
 
Hozzászólások: 1294
Csatlakozott: 2008.08.18. 18:28
Tartózkodási hely: Debrecen/Miskolc

Re: Plecoptera - Álkérészek > Leuctridae > Leuctra dalmoni/prima

HozzászólásSzerző: Xespok » 2009.03.12. 10:54

Igen, egyszer beszeltem egy Japan alkereszspecialistaval, aki meghatarozott nekem nehany fajt. Japanban egyebkent rengeteg alkereszt lehet latni, es sokkal valtozatosabbak, mint itthon.

Az alkereszeknek valoszinuleg nagyon sok lokalis fajuk van, mert rendkivul rosszul repulnek, emiatt a repulessel nem tudnak terjeszkedni. Igy ha a faj valahova eljut, ott marad, es ott konnyen uj fajja differencialodik. A japan srac is leirt egy csomo uj fajt Japanbol.

A specialista azt mondta, hogy csak a molekularis modszerek fognak igazan rendet tenni az alkereszek kozott, de ezek draga vizsgalatok, es elegge onceluak, ezert meg Japanban sem lehet ilyesmire penzt szerezni.
Xespok
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 787
Csatlakozott: 2008.08.12. 10:34

Re: Plecoptera - Álkérészek > Leuctridae > Leuctra dalmoni/prima

HozzászólásSzerző: pwalter » 2009.03.12. 17:57

Xespok írta:Az alkereszeknek valoszinuleg nagyon sok lokalis fajuk van, mert rendkivul rosszul repulnek, emiatt a repulessel nem tudnak terjeszkedni. Igy ha a faj valahova eljut, ott marad, es ott konnyen uj fajja differencialodik. A japan srac is leirt egy csomo uj fajt Japanbol.


Igen, emiatt is érdekes ez a csoport. Azonban azt először félreértelmeztem, mitől új faj a dalmoni: nem endemikus, egész Európában gyakori, csak nagyon hasonlít egymásra a L. dalmoni - prima - pseudosignifera és korábban csak 2 fajt különítettek el a csoporton belül, a dalmoni a 3., ezzel már 'rend van' a fajcsoporton belül.
pwalter
 
Hozzászólások: 1294
Csatlakozott: 2008.08.18. 18:28
Tartózkodási hely: Debrecen/Miskolc


Vissza: Arthropoda - Egyéb ízeltlábú csoportok

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron